Siirry suoraan sisältöön

Cardanosta povataan lohkoketjujen internetiä

  • tehnyt
Cardanosta povataan lohkoketjujen internetiä

Kryptovaluuttojen osalta puhutaan usein sähkönkulutuksesta. Sen sijaan niiden teknologiasta puhutaan harvoin mediassa, mihin vaikuttanee sekin, että ne on vaikeasti avattavissa tavalliselle kansalaiselle. Cardano on yksi johtavista älysopimusjärjestelmistä. Se on tarkkaan hiottu projekti, jonka akateeminen lähestymistapa on erottanut sen kilpailijoista. Cardanon älykkäiden sopimusten ominaisuus on nyt otettu käyttöön. Järjestelmä on valmis kilpailemaan parhaiden kanssa.

Cardano alusta

Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta, vaikka se viittaa nykyisin yhä useammin digitaaliseen kultaan. Bitcoin Cash, Litecoin sekä Monero ovat muita merkittäviä kryptovaluuttoja. Ne on tarkoitettu käytettäväksi digitaalisena P2P-rahana. Valuutoilla ei ole muita merkittäviä ominaisuuksia kuin arvon siirto ja säilyttäminen.

Ethereum on pitkään ollut paras alusta. Älykkäät sopimukset ja hajautetut sovellukset ovat esimerkkejä teknologioista, jotka toimivat Ethereumilla. Jos alusta on vaikea käsite sinulle, voit ajatella sen olevan kuin iOS tai Android. Cardano online kilpailee tällä hetkellä Ethereumin kanssa alustojen kärkipaikasta. Solana, Binance ja Smart Chain ovat joitakin muita osallistujia alalla.

Tokenit muodostavat oman kategoriansa

Tokenit luodaan aina alustan sisällä, joten mitään token-lohkoketjua ei ole olemassa. Tokeneita käytetään yleensä ainoastaan tietyn sovelluksen puitteissa. Chainlink ja Aave ovat tunnettuja tokeneita. Kryptovaluuttojen luokittelu ei ole aina yksinkertaista. Cardanon kanssa ei ole kuitenkaan ongelmia. Cardano on yksi tunnetuimmista alustaluokan edustajista. Cardano online ei kilpaile millään tavalla esimerkiksi Bitcoinin kanssa.

ADA on Cardano-alustan oma tokeni. Se on nimetty 1800-luvulla eläneen Ada Lovelacen mukaan. Hän oli englantilainen matemaatikko, jota jotkut ovat kutsuneet maailman ensimmäiseksi tietokoneohjelmoijaksi. Ostat käytännössä siis Ada-tokenia, et Cardanoa. Koko projektista käytetään nimitystä Cardano. Ada on suunniteltu toimimaan samalla tavalla kuin natiivit kolikot samankaltaisilla alustoilla. Niitä hyödynnetään arvonsiirtoon, steikkaamiseen (Proof of Stake, PoS) ja transaktiomaksuihin.

Cardanon skaalautuvuus

Cardanon whitepaper on merkittävä, koska se on luotu tieteellisen vertaisarviointiprosessin avulla, joka on tunnettu tieteen alalla. Ennen työn aloittamista whitepaper annettiin valitulle joukolle alan asiantuntijoita ympäri maailmaa luettavaksi ja analysoitavaksi. Tämä on harvinainen lähestymistapa kryptovaluuttamaailmassa.

Cardanon tavoitteena on tarjota nopeita transaktioita (sekunnissa), nopeaa tiedonsiirtoa ja innovatiivisia tiedon tallennusratkaisuja. RINA (Recursive InterNetwork Architecture) on protokolla, jota käytetään tiedonsiirtoon. Siinä käyttäjät tekevät yhteistyötä pienemmissä klustereissa vaihtaakseen tietoja. Toistaiseksi tietojen tallentaminen on vielä edullista, mutta tämä saattaa muuttua tulevaisuudessa.

Yhteentoimivuus ja kestävyys

Cardanon avoimuus käyttäjille lisää sen kestävyyttä. Cardano keräsi rahaa ICO:iden eli initial coin offerings -kolikkotarjousten kautta, mutta tämä raha ei ole kestävää. Cardanon rahoitus tulee nykyään lohkoketjutransaktioiden kustannuksista. Tavoitteena on, että käyttäjät osallistuvat Cardanon kehittämiseen. Käyttäjät voivat valita, mihin hankkeeseen he haluavat antaa transaktiomaksunsa. Eniten ääniä saaneet hankkeet valitaan, ja ne saavat tarvitsemansa pääoman siirtokustannusten tuottamasta tulosta.

Yhteentoimivuus tai sen puute on merkittävä ongelma kryptovaluutoissa. Vielä vuonna 2022 eri valuuttojen lohkoketjut eivät useinkaan pysty olemaan vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Cardano pyrkii luomaan uuden valuutan ja uskoo, että tulevaisuudessa on monia suosittuja valuuttoja muutamien valuuttojen sijaan.

Cardanon lohkoketju on suunniteltu ”lohkoketjujen internetiksi” eli lohkoketjuksi, joka voi yhdistää ja ymmärtää muita lohkoketjuja. Cardano ottaa huomioon myös rahoituslaitokset ja viranomaiset. Esimerkiksi perinteisiä anonyymejä kryptovaluuttasiirtoja voidaan käyttää niin, että lähettäjä, vastaanottaja ja maksun tarkoitus voidaan haluttaessa sisällyttää transaktioon.

Cardano online louhiminen

Cardanon louhinta tapahtuu digitaalisesti. Cardano on asettanut valuutan määrän rajaksi 45 miljardia. Tästä jo noin 30 miljardia on louhittu. Tämä tarkoittaa, että Cardanoa on jossain vaiheessa liikkeellä vielä noin 15 miljardia yksikköä lisää. Valuuttojen tarjonnan lisääntyminen vaikuttaa valuuttakurssiin. Tämän vaikutus valuuttakurssiin riippuu kysynnän määrästä. On mahdollista, että Cardanon arvo nousee, kun yhä useammat ihmiset alkavat käyttää sitä.