Siirry suoraan sisältöön

Gmail sähköposti

Gmail sähköposti

Hostingpalvelu Googlen tuottama Gmail on maailman tunnetuin ja suosituin sähköpostipalvelu, eikä suotta. Se on täysin maksuton ja lisäksi huipputurvallinen, eikä se itsessään sisällä mainoksia. Sen käyttäjät saavat lähes rajattoman tilan sähköpostin heti käyttöönsä luomalla Google-tilin.

Tilin avaaminen on aloittelijallekin nopeaa ja helppoa, eikä se vaadi muuta tietoa kuin nimen – edes tunnistautumista ei tarvita. Kätevää on myös se, että Gmail sähköpostipalvelua voi käyttää sekä tietokoneen tai läppärin selaimen kautta että kännykällä ja tabletilla. Google-tilejä ja sitä kautta myös Gmail sähköposteja voi luoda useampia kappaleita eri tarpeisiin sekä henkilökohtaiseen että yrityksen käyttöön. Yrityksen sähköpostia varten tosin vielä parempi vaihtoehto on Google Workspace -tili, johon saa pientä kuukausimaksua vastaan enemmän yritykselle käytännöllisiä toimintoja, mutta kyllä pelkällä Gmail sähköpostillakin pärjää hyvin.

Miten Gmail sähköposti toimii?

Google-tiliä luotaessa käyttäjälle muodostuu automaattisesti Gmail -sähköposti. Tiliä avatessa valitaan käyttäjätunnus, joka on muodoltaan @gmail.com -päätteinen esim. [email protected] tai [email protected] sähköpostilla pystyy vastaanottamaan ja lähettämään sähköisiä viestejä eli sähköposteja. Viestiä lähetettäessä kirjataan vastaanottajan sähköpostiosoite, viestin otsikko ja itse viesti. Lisäksi sähköpostiviesteihin voi laittaa mukaan liitteitä, kuten kuvia, dokumentteja, videoita jne. Viestin voi myös kirjoittaa etukäteen, jolloin Gmail tallentaa sen luonnokseksi ja palata viestin kirjoittamiseen sitten myöhemmin.Vastaanotettaessa viestit tulevat listauksena “Saapuneet” -kansioon, josta niitä voi katsoa esikatselusta ja avata luettavaksi. Viestiin voi vastata suoraan valitsemalla “Vastaa” tai välittää sen eteenpäin toiseen sähköpostiosoitteeseen valitsemalla “Välitä edelleen”. Viestin pystyy samalla myös halutessaan poistaa, jättää sen “Saapuneet” -listaukseen tai arkistoida viestin myöhempää käyttöä varten. Gmailissa tilaa kyllä riittää, joten viestejä ei ole tarvetta poistaa, mutta ne on joskus hyvä arkistoida, jotta viestit eivät enää näy postilaatikon etusivulla, mutta ne voi edelleen löytää myöhempää käyttöä varten hakupalkin avulla.Viestittelyn nopeuttamiseksi kannattaa tallentaa yhteystietoja valmiiksi yhteystietolistaan, jolloin ei tarvitse erikseen aina uudelleen etsiä vastaanottajan sähköpostiosoitetta. Lisäksi Gmail sähköposti sisältää myös kalenterin, johon voi tehdä itse merkintöjä, mutta myös sähköpostin kautta tulevat verkkopalverikutsut tallentuvat hyväksyttäessä kalenteriin. Kalenterimerkintään voi lisätä myös muistutuksen, jolloin tärkeä kalenterimerkintä ei varmasti jää huomaamatta.
pallo

Näin luodaan Gmail sähköposti -tili

  1. Siirry sivulle https://www.google.com/intl/fi/account/about/ ja valitse “Luo tili”.
  2. Lisää etu- ja sukunimesi.
  3. Lisää käyttäjänimi -kenttään haluamasi käyttäjänimi. Huom. tämä käyttäjänimi on tuleva sähköpostiosoitteesi (jonka loppuun tulee pääte @gmail.com).
  4. Lisää salasana ja vahvista salasana kirjoittamalla se uudelleen toiseen kenttään.
  5. Valitse “Seuraava”.
  6. Voit myös halutessasi lisätä ja vahvistaa puhelinnumerosi.

Kirjautuminen

  1. Siirry sivulle https://mail.google.com/
  2. Lisää Google-tilisi sähköpostiosoite tai puhelinnumero ja valitse “Seuraava”.
  3. Lisää salasana ja valitse “Seuraava”.

Mistä Gmail sai alkunsa?

Gmail sähköpostipalvelu julkaistiin 31.3.2004 ja saman tien sen lupaama gigatavun kokoinen tallennustila aiheutti melkoista innostusta sen ollessa huomattavasti suurempi kuin senaikaisilla muilla webmaileilla. Mutta kuka vaan ei päässyt aluksi tuosta isosta tallennustilasta nauttimaan, koska palveluun mukaan pääseminen vaati aluksi kutsun toiselta käyttäjältä. Nämä kutsut olivat niin himoittuja, että niitä haluttiin myös ostaa mukaan pääsemiseksi. Vasta kolme vuotta myöhemmin vuonna 2007 mukaan on päässyt ilman kutsua ja nykyisin siis palvelu on kaikkien käytössä rajoituksetta.

Gmail sähköposti on monen suosikki

Gmail on todellakin mobiiliystävällinen. Sen täysin kännykkään sopeutuva käyttöliittymä takaa mukavan käyttökokemuksen. Parasta Gmailissa on myös suuri tallennustila, jolloin viestejä ei tarvitse välttämättä koskaan poistaa ja vanhatkin keskustelut löytyvät kätevillä hakutoiminnoilla. Sähköpostin tallennustilaa onkin lähes mahdoton saada täyteen.

Gmailissa on myös mukana oikeinkirjoituksen tarkistus, mikä on todella kätevää varsinkin virallisia sähköposteja kirjoittaessa. Käyttömukavuuden kannalta hieno ominaisuus on se, että viestit ja vastaukset niihin tallentuvat keskusteluiksi. Näin edellisiä asiaan liittyviä viestejä ei tarvitse erikseen etsiä, vaan kaikki viestittely löytyy saman keskustelun alta. Myöskin automaattinen roskapostin suodatus on Gmailissa todella tehokas, joten roskapostia jää enää vain vähän itse poistettavaksi.

Usein kysytyt kysymykset

Kyllä. Voit luoda useampia sähköpostitilejä käyttämällä omaa nimeäsi, silloin lisäät vain jokaiselle tilille oman käyttäjänimen.
Kyllä, Gmailissa on mahdollisuus ottaa käyttöön chat. Silloin jokaisen käyttäjän profiilissa näkyy värikoodi, joka kertoo heidän statuksensa. Harmaa väri tarkoittaa, että käyttäjä ei ole aktiivisessa tilassa (mutta viestit tavoittavat hänet, kun hän kirjautuu seuraavan kerran sisään), mutta vihreä, punainen ja oranssi pallo kertovat, että henkilön kanssa voi aloittaa pikaviestittelyn.
Google-tilin avulla voit kirjautua turvallisesti myös muihin palveluihin, jolloin jokaiseen palveluun ei tarvitse luoda erillisiä tunnuksia. Lisäksi voit käyttää maksutta muita Googlen tuotteita, kuten Drive, Google Maps, Google Play, Google Docs ja kalenteri.
Kyllä, voit halutessasi ottaa lisäturvaksi käyttöön kaksivaiheisen vahvistuksen.