Siirry suoraan sisältöön

VPN

Opas nettikasinoiden hostingpalveluihin vuonna 2022

Virtuaalinen erillisverkko, eli VPN, on tehokas keino oman yksityisyytesi suojaamiseen netissä. Sen avulla voit käyttää nettiä anonyymisti ja huolettomasti ilman pelkoa omien tietojesi seuraamisesta ja keräämisestä. VPN-yhteys piilottaa niin IP-osoitteesi ja verkkoliikenteesi, suojaa sinua julkisissa Wi-Fi-verkoissa kuin vaihtaa virtuaalisen sijaintisi.

Mitä VPN-yhteys tarkoittaa?

VPN tulee sanoista virtual private network. Se on palvelu, joka toimii kuin suojakilpenä Internet-yhteydelle. Tällöin et yhdistä suoraan Internetiin vaan yhteytesi kulkee ensin VPN-palvelimen kautta. Verkkopalvelut näkevät liikenteesi tulevan oman IP-osoitteesi sijaan palvelimen IP-osoitteesta, jolloin todellinen sijaintisi pysyy salassa. Sijainnin piilottamisen lisäksi palvelu luo salatun “tunnelin”, joka suojaa tiedot, jotka kulkevat sinun ja kohteesi välillä. Näin kukaan ulkopuolinen ei voi nähdä mitä teet Internetissä.

pallo

Miksi yksityisyyden suojaaminen kannattaa?

VPN ei ole vain tekniikasta erityisesti kiinnostuneille tai arkaluontoisia tietoja käsitteleville, vaan tänä päivänä jokaisen on hyvä miettiä yksityisyyttään. Ilman tätä niin omat tietosi kuin sijaintisi ovat vapaasti esillä netissä ja ne on helppo jakaa myös eteenpäin eri tahoille. Vaikka ei tunnu, että itselläsi olisi Internetissä sen suurempaa salattavaa, ei kenenkään tarvitse olla tarkkailtavana. Kun olet Internetissä VPN:n kautta, on verkkoliikenteesi salattu, eikä kukaan ulkopuolinen näe, mitä teet verkossa.

Yksi tärkeä seikka on IP-osoitteesi salaaminen, mikä on yksi sinuun johtava tunnistustapa netissä. Se vaihtaa IP-osoitteesi niin, ettei todellinen sijaintisi paljastu kenellekään, mikä lisää turvallisuuttasi ja yksityisyyttäsi. Erityisen tärkeä se on myös, mikäli käytät julkisia langattomia verkkoja säännöllisesti. Hakkereilla on monia eri tapoja varastaa tietoja julkisissa hotspoteissa, joten julkisia verkkoja käytettäessä kannattaa erityisesti suojata yhteytensä. Yksityisen verkkoyhteyden avulla verkkoliikenteesi on myös julkisissa verkoissa näkymätöntä.

Tutustu huolellisesti eri palveluntarjoajiin

Erilaisia VPN-palveluita tarjoavia tahoja on olemassa satoja, samoin kuin hostingpalvelu ja muita online-palveluita, ja niiden tarjoamiin palveluihin on syytä tutustua huolella ennen palvelun aloittamista. Eri laatuisia palveluita löydät sekä maksullisina että ilmaisina, mutta kaikkein tärkeintä on valita luotettava palveluntarjoaja. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää palveluntarjoajan yksityisyyskäytäntöihin.

Huomioithan, että kun käytät VPN:ää, luotat palveluntarjoajasi haltuun kaiken netin käyttöösi liittyvän datan. Valitsethan siis palveluntarjoajan, jota velvoittavat vahvat tietosuojalait. Näin varmistat, ettei tietojasi käytetä väärin ja pahimmillaan jaeta eteenpäin rikollisille tahoille. Erityisesti kannattaa tarkistaa palveluntarjoajan kotimaa, sillä tiettyjen, niin sanottujen 14 Eyes -maiden VPN-palveluntarjoajat voivat luovuttaa käyttäjiensä tiedot muille ilman ilmoitusta.

VPN

Paras ilmainen VPN suomessa

Suomi on yksi maista, joissa on tiukat tietosuojalait, joten kotimaiset palveluntarjoajat kuuluvat yksiin luotettavimmista vaihtoehtoista. Suurin osa kotimaisista sekä Suomessa toimivista palveluntarjoajista, kuten F-secure, tarjoavat maksullisiin versioihin ilmaisen kuukauden koejakson, jonka aikana palvelua voit testata rauhassa ennen ostopäätöstä.

Myös joitakin täysin ilmaisia palveluntarjoajia löytyy. Kehuttuja ilmaisia VPN-palveluita ovat muun muassa ProtonVPN free, Hotspot Shield Free, Hide.me sekä Windscribe. Palveluissa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon se, ettei niiden käyttö ole läheskään aina rajatonta. Ilmaiset palvelut voivat sisältää esimerkiksi datakaton tai muita rajoituksia VPN:n käyttöön. Ilmaispalveluja tarjoavilla palveluntarjoajilla on useinmiten myös laajempi, maksullinen versio, jota he tarjoavat kuluttajille.

Hyvän VPN-palvelun tarjoamat edut

Hyvä palvelu on luotettava ja turvallinen, minkä lisäksi se tekee netin käytöstäsi helpompaa ja yksityisempää. Kaikkein tärkeintä palvelussa on se, että sen avulla voit käyttää nettiä anonyymisti ilman pelkoa tietojesi keräämisestä tai seurannasta. Luotettava palveluntarjoaja ei väärinkäytä käyttötietojasi tai jaa niitä eteenpäin.

Hyvä palvelu pitää sinut turvassa myös julkisia Wi-Fi-verkkoja käyttäessäsi, sillä muutoin julkiset verkot voivat olla turvallisuusriski. Yksi hyvä ominaisuus palvelussa on se, että sen avulla pystyt muuttamaan laitteesi sijaintia – se onkin kätevä ominaisuus niin matkustaessasi kuin estämään kotiosoitteesi paljastumisen.

Hyvä palvelu on myös helppo ja vaivaton käyttää. Kytket sen vain päälle ja se hoitaa kaiken puolestasi. Yksi huono puoli palveluissa on netin hidastuminen, sillä yhteys pakostakin hidastuu tiedon kiertäessä palvelimen kautta ja sen luodessa ja purkaessa tiedon salausta. Hyvä VPN-palvelu kuitenkin toimii kaikissa laitteissasi mutkattomasti, eikä se hidasta netin käyttöä tai verkkosivustojen lataamista liikaa käyttömukavuutta heikentäen. Laadukas palveluntarjoaja tarjoaa käyttäjälleen myös teknistä tukea sekä asiakaspalvelua tarvittaessa.

Muista asentaa VPN-palvelu kaikkiin laitteisiin

On äärimmäisen tärkeää hankkia VPN-palvelu kaikkiin laitteisiin mobiililaitteista tietokoneisiin ja älytelevisioihin. Useimpiin mobiililaitteisiin voit asentaa sovelluksen, jonka avulla VPN on helppo kytkeä päälle. Toinen vaihtoehto on asentaa reititin, jolloin kaikki esimerkiksi kotiverkkoon asennetut kytketyt laitteet käyttävät VPN-yhteyttä.

Usein kysytyt kysymykset

Yksityisyyden suojaaminen on erityisen tärkeää mikäli käsittelet esimerkiksi arkaluontoisia tietoja tai teet töitä sananvapautta rajoittavassa maassa. Yksityisyys kannattaa kuitenkin pitää suojassa myös muiden, sillä muutoin niin henkilökohtaiset tietosi, sijaintisi sekä tiedot nettikäyttäytymisestä on helppo kerätä ja jakaa eteenpäin. VPN piilottaa niin oman sijaintisi kuin kaiken mitä teet Internetissä. Se pitää sinut turvassa myös silloin, kun käytät julkisia langattomia verkkoa ja estää ulkopuolisten pääsyn tietoihisi.

Monissa maissa VPN:t ovat laillisia, mutta jotkut maat ovat kieltäneet ne kokonaan tai säätelevät ankarasti niiden käyttöä. Suomi on yksi maista, joissa se on täysin laillinen. Niiden laillisuus riippuu kunkin maan lainsäädännöstä, esimerkiksi Kiina, Pohjois-Korea ja Venäjä kuuluvat maihin, joissa se on kielletty tai käyttöä rajoitettu.

VPN-palvelun ylläpito ei ole ilmaista, joten usein maksullisissa palveluissa on paremmat ominaisuudet, palveluntarjoajan tarjoama tuki ja ne ovat myös luotettavampia. Monet ilmaiset palveluntarjoajat keräävät käyttäjiensä tietoja esimerkiksi mainostajille tai ulkomaisille valtioille.

On syytä muistaa, että palveluntarjoajalla on hallussa kaikki tieto siitä, mitä Internetissä teet, joten luotettavuus on äärimmäisen tärkeä seikka palveluntarjoajaa valitessa. Moni palveluntarjoaja tarjoaa myös ilmaisia kokeiluversioita ennen ostopäätöksen tekemistä. Hyvä palvelu maksaa yleensä muutaman euron kuukaudessa.

Palvelua valitessa kannattaa ensimmäisen kiinnittää huomiota palveluntarjoajaan sekä sen kotimaahan että yksityisyyskäytäntöihin. Luotettava palveluntarjoaja ei välitä tietojasi eteenpäin vaan pitää tietosi turvassa ja kunnioittaa yksityisyyttäsi. Vaikka salaukset ovat vahvat, se ei saa myöskään tehdä Internetin käyttämisestä erittäin hidasta. VPN-yhteyden on oltava tarpeeksi nopea, jotta käyttömukavuus säilyy, eikä verkkosivujen lataaminen kestä ikuisuutta.

VPN antaa sinulle loistavan suojakerroksen salaamalla sijaintisi sekä salaamalla tiedot, joita Internetissä lähetät tai vastaanotat. Kaikkea se ei kuitenkaan voi estää, sillä esimerkiksi huonot salasanat sekä hakkerien asentamat haitta- ja vakoiluohjelmat voivat antaa pääsyn tietoihisi tai seuraamaan toimintaasi. Mikäli myös itse jaat verkossa paljon tietojasi, voi kuka tahansa kerätä helposti sinusta erilaisia tietoja.

Kyllä, useimmat palveluntarjoajat säilyttävät tietoja, kuten IP-osoitteen ja maksutiedot. Palvelua hankittaessa kannattaakin lukea huolellisesti palveluntarjoajan tiedot ja tietosuojakäytänteet. Luotettavimmat palveluntarjoajat eivät kuitenkaan säilytä tietoja niistä tiedoista, joista sinut voitaisiin tunnistaa, minkä ansiosta sinun Internetin käyttötietoja ei voida yhdistää omiin henkilötietoihin.