Internetsivut ovat tulleet erottamattomaksi osaksi jokapäiväistä elämäämme. Nettisivusuunnitteluissa on trendejä, jotka muokkaavat sivujen kehitystä. Tähän artikkeliin olemme koonneet kuusi viime vuoden nettisivutrendiä, joita sinun kannattaa hyödyntää sivuillasi myös tänä vuonna.
Nettisivut kehittyvät vauhdilla
Internetsivujen kehitys on ollut todella nopeaa, jos mietimme 1990-lukua, jolloin nettiselailu alkoi hiljalleen yleistyä. Aiemmin nettisurffaajille riitti se, että sivuilla oli tekstiä ja kuvia, mutta sivustojen ominaisuudet kasvoivat, kun internetin potentiaali alkoi tulla esiin.
Nettiin alkoi ilmestyä videoita sekä interaktiivista toimintaa. Monet kuluttivat aikaa pelaamalla blackjackia netissä ja osa katseli videotoistopalveluista videoita eri aiheista. Nettisivujen kehitys vaikutti myös perinteisten kivijalkakauppojen toimintaan, sillä verkkokaupat alkoivat yleistyä, kun ihmiset huomasivat verkkoshoppailun kätevyyden.
Älypuhelimien yleistyminen toi omat haasteensa verkkosivuille, kun sivut oli optimoitava siten, että ne sopivat myös älypuhelimien näytölle. Tämä on noussut entistä tärkeämmäksi, sillä yhä useammat käyttävät mobiililaitettaan verkon selaamiseen. Olemme siis tulleet pitkän matkan siitä, kun internetiä käytettiin pääasiassa sähköpostien lähettelyyn ja uutisten lukemiseen.
Nettisivuja pitää uudistaa
Nettisivuja uudistetaan nykyään muutamien vuosien välein. Tämä johtuu siitä, että nettisivutrendit vaihtuvat yhä tiuhempaan tahtiin. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö sivuja uudistettaisi myös isompien muokkausten välissä – nettisivujen sujuva toiminta on nimittäin sivuston elinehto. Näihin uudistuksiin vaikuttavat suuresti nettisivujen trendit, joihin siirrymme seuraavaksi. Mitä viime vuoden trendejä voi hyödyntää myös tänä vuonna nettisivuilla?
Trendi numero 1: nostalgia ja Y2K -estetiikka
Tämä saattaa kuulostaa oudolle, mutta yksi viime vuoden kasvavista nettisivutrendeistä oli 2000-luvun tyylin yleistyminen. Trendi on vaikuttanut muodissa, musiikissa, sisustuksessa ja jopa taiteessa ja se on heijastunut myös nettisivuihin. Nostalgiatrendien sanotaan omaavan 40-vuoden syklin – joidenkin mukaan 30 vuoden, toisten taas 50 vuoden – mutta sosiaalisen median myötä tämä sykli on nopeutunut. Tästä syystä Y2K -estetiikka on tullut voimalla takaisin myös nettisivutrendeihin.
Tähän Y2K -estetiikkaan kuuluvat esimerkiksi uniikit kursorit, jotka olivat tuttuja monelle 1990-luvun ja 2000-luvun alun verkkoselaajalle. Vuonna 2023 kannattaa siis hyödyntää omilla nettisivuilla esimerkiksi uniikkia kursoria, vanhoja fontteja ja grafiikoita.
Trendin numero kaksi: 3D-elementit yleistyvät
3D-elementtien lisääntyminen on ollut kasvava trendi ja sitä kannattaa käyttää myös vuonna 2023. Tämä johtuu siitä, että teknologia on mahdollistanut entistä näyttävämpien suunnittelun. Adobe Substance 3D ja Blenderin kaltaisten ohjelmien käyttö tekee suunnittelun ja 3D-mallinnuksen sujuvaksi. Nettisivuilla 3D:tä hyödynnetään mm. avatarien ja epätavallisten kuvioiden uudelleensuunnitteluun. Kannattaa miettiä, olisiko tätä mahdollista hyödyntää myös omilla sivuilla.
Trendin numero kolme: latautuvat animaatiot
Tämä trendi linkittyy myös nostalgiaan: netin alkuaikoina latautuvat animaatiot olivat suosittuja eri sivustoilla, mutta jäivät hiljalleen pois muodista. Viime aikoina olemme kuitenkin nähneet monien nettisivusuunnittelijoiden hyödyntävän latautuvaa animaatiota verkkosivuilla. Trendi johtuu siitä, että interaktio, animaatio ja immersiivinen webdesign ovat olleet nousussa. Tämä trendi on harkitsemisen arvoinen ratkaisu myös vuonna 2023.
Trendin numero neljä: uudenlainen minimalismi
Yksi viime vuoden trendeistä oli uudenlainen minimalismi verkkosivuilla. Sen tarkoitus on kaapata verkkoselaajan huomio sekä erottaa sivu muista kilpailijoista. Uudenlaiseen minimalismiin kuuluvat esimerkiksi rohkeat kirkkaat värit sekä paljon ”ilmaa”. Tämän avulla on mahdollista alleviivata olennaisia osia sivustolla ja pitää samalla sivusto selkeänä. Sivusto on yhtä aikaa näyttävä sekä jännittävä, mutta myös helposti ymmärrettävä ja simppeli. Esimerkiksi pilvipalveluiden kohdalla on eduksi, mikäli sivusto on simppeli, mutta myös näyttävä.
Trendi numero viisi: interaktiivisuus
Tämä ei välttämättä ole yllätys, sillä mainitsimme interaktion olevan suosiossa. Interaktiivisuus on yksi trendeistä, joka kannattaa mahdollisesti omaksua omalle verkkosivulle. Mikäli listalla kyse olisi pelkästään trendien tärkeydestä, interaktiivisuuden tulisi olla jokaisen tällaisen listan kärjessä. Tämä johtuu siitä, että digitalisaation edetessä interaktiot ihmisten ja digitaalisten tuotteiden välillä kasvavat.
Mukaansatempaavista interaktioista on tullut nykyään paljon enemmän, kuin pelkkä reagoiva käyttöliittymä. Nykyään on kysymys psykososiaalisesta kanssakäymisestä. Mukaansatempaavilla interaktioilla pyritään vaikuttamaan kaikkiin ihmisen aisteihin: näköön, kuuloon, hajuun, kosketukseen, makuun sekä myös kinetesiaan.
Trendin avulla on tarkoitus auttaa kuluttajaa saamaan yhteys tuotteeseen ja kokemaan aitoja tunteita. Esimerkiksi video herkullisesta päivällisestä herättää katsojassa veden kielelle ja virtuaalista vastustajaa vastaan pelaaminen puolestaan antaa adrenaliinipiikin.
Trendi numero kuusi: videosisältö
Yksi taatusti suosiossa pysyvä trendi on videosisältö verkkosivuilla. Omalle verkkosivulle voi laittaa vaikkapa lyhyen esittelyn, jonka vierailija näkee tullessaan verkkosivullesi. Mikäli videon toteuttaa kunnolla, jättää se pysyvän vaikutelman sivulla vierailevaan kävijään.